zaterdag 2 februari 2013

De Boekendief van Zusak

Hij stond al een hele tijd op mijn lijstje en begin dit jaar begon ik er vol goeie moed aan. Na tien bladzijden wist ik echter niet waarom 'De Boekendief' van Markus Zusak zo de hemel werd ingeprezen. Ik snapte er niet echt veel van en kon de draad nergens vinden die ik zo graag oppik als ik een boek begin te lezen. Lag het nu aan mijn intelligentie of aan het late tijdstip waarop ik begon te lezen... wie zal het zeggen. Een boek aan de kant leggen na een twintigtal pagina's druist in tegen al mijn principes en ik beet dus door. Gelukkig maar!! Vanaf het moment dat ik eindelijk begon te snappen dat het boek uit het standpunt van 'de dood' werd verteld, liet ik me leiden door de goeie schrijfstijl en het prachtige, maar o zo triestige verhaal.




Gegevens

Uitgever: The house of books
Oorspronkelijke titel: The Book Thief
Uitgegeven: 2005
Uitgegeven in het Nederlands: 2007
Vertaling: Annemarie Lodewijk
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer BNO, Amsterdam
Omslagfoto: Jeff Cottenden
ISBN: 978 90 443 1965 1



Flaptekst

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk lijkt achtergelaten. 
Liesel leert lezen van haar pleegvader en begint een passie te ontwikkelen voor boeken en taal. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...

Mijn beoordeling (++)

Het scheelde niet veel of ik had dit boek aan de kant gelegd. Toch ben ik achteraf heel erg blij dat ik dat niet heb gedaan want iedereen die ik over dit boek hoorde vertellen had gelijk. Er zijn nog altijd verhalen die ik van een andere orde vind en daarom geef ik het ook geen uitmuntende, maar wel een heel goeie score. Eens je in het verhaal zit, sleept het je mee in een tijd waar Jodenhaat zo hoog in het vaandel werd gedragen. Achteraf gezien lijkt het moeilijk te snappen welke wreedheden er in de Tweede Wereldoorlog allemaal zijn gebeurd. In die tijd moesten er ook kinderen opgroeien en probeerde iedereen in de mate van het mogelijke gewoon gelukkig te zijn. Toch was het niet simpel want menselijkheid werd afgestraft. Deze boeken doen je even stilstaan bij het feit dat wij te veel klagen terwijl dat meestal eigenlijk helemaal niet nodig is.


Bron foto:
http://esmee-jacobs.blogspot.be/2011/12/de-boekendief.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...